ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

Ervaringen van deelnemers

Help, ik verdrink!

Toen ik bij Monique op gesprek ging was het eerste wat ze vroeg: wat kom je doen? Ik schrok en mijn denken ging ‘aan’. Ik ben gaan ontdekken, vallen en opstaan. Ik zei weleens: ze laat mij spartelen, maar wanneer ik dreig te verdrinken biedt ze een reddingsboei aan. Dit doet ze gedurende de hele periode dat je er bent, ze geeft je ruimte, elke keer een klein beetje meer. Om je te leren zelf om een reddingsboei te vragen. Dat het ok is vast te zitten, maar ook dat het ok is om het aan te geven. “Hey Monique, ik zit vast. Heb je even tijd?”

Maar dat het ok is om soms ook niet ok te zijn en soms even je dag niet te hebben. Monique biedt je de ruimte en de tijd om jezelf te hervinden, te herontdekken, te groeien. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen, Monique staat wel voor je klaar om te helpen. Ohja, er is bij Monique maar 1 ding wat je moet doen: naar het toilet. 😁 (de rest is allemaal een keuze)

Als je de kans krijgt om bij Monique te werken, pak deze met beide handen aan en pak met beide handen alle kansen en mogelijkheden aan wat Monique biedt.”

Ik weet eigenlijk niet wat ik wil gaan doen

Ik was al een poosje op zoek naar wat ik kon gaan doen. Mijn begeleiders zeiden steeds weer ‘ misschien kan je dit gaan doen, dat lijkt me wel wat voor jou’. Dan deed ik dat een poosje, tot ik merkte dat ik er op uitgekeken raakte. Dan zeiden ze weer ‘ga dan dat proberen’, dan deed ik dat weer een poos.

Toen kwam ik bij wewerken. Daar deed ik meteen al mee aan de lopende projecten, tot het project waar ik aan werkte klaar was. Er viel even een gat in de werkzaamheden, toen liet Monique me met rust. Niet ‘je kunt wel dit gaan doen of dat’,  nee, ik kreeg tijd en ruimte om zelf te gaan nadenken, wat wil ik nou. Toen ik haar uiteindelijk vroeg of ze bepaalde software voor me kon regelen deed ze dat direct. Ik heb vanaf dat moment mijn tijd echt nuttig gebruikt, heb mijn plek weten te vinden en uiteindelijk ook betaald werk. Ik ben blij dat ik me een poos heb mogen ‘vervelen’ bij wewerken, want pas toen ging ik (eigenlijk voor het eerst in heel lange tijd) zelf nadenken wat ik wilde. 

Ik kan weer vooruit kijken

Toen ik bij wewerken terecht kwam wist ik niet precies wat ik wilde, ik was mezelf een beetje kwijt. Het eerste half jaar heb ik tijd en ruimte gekregen om op adem te komen en om me heen te kijken, dingen te ontdekken en uit te zoeken wat ik leuk vond. Het tweede half jaar heb ik geleerd om deel te nemen aan projecten. Het werd voor mij steeds duidelijker wat ik wel en wat ik minder leuk vond, en vooral ook welke richting ik op wilde. Dat is de zorg en toen dat voor mij helder was, is het balletje verder aan het rollen gegaan en heb ik stappen ondernomen om dit te verwezenlijken.

Ik ben met hulp van Activerend Werk gaan zoeken naar een vervolgplek in de zorg die bij mij zou passen. Toen ik iets had gevonden, heb ik samen met mijn wijkcoach een afspraak gemaakt om er langs te gaan. Heel spannend, maar wel een stap dichterbij datgene waar mijn hart ligt.
Dankzij wewerken, waar ik ruimte en tijd kreeg en waar ik mezelf opnieuw heb mogen ontdekken en verder heb mogen ontwikkelen, kan ik weer vooruit kijken, met mijn ogen op de toekomst gericht.

Weer deel uitmaken van een team

Het werken in dit project betekende heel veel voor me, het zorgde ervoor dat ik me deel voelde uitmaken van iets wat er echt toe doet. Tegelijkertijd was er ook ruimte om, als ik het even niet meer aankon, er even uit te stappen. Dat kon zonder het gevoel dat je de ander in de steek zou laten, want je weet van elkaar, we hebben dat allemaal wel eens, dan vangen we het wel even voor elkaar op. Zo kon ik op een heel veilige en fijne manier leren en in mijn ritme komen.

Op school zou dit niet zo zijn gebeurd, daar wordt toch van je verwacht dat je goede cijfers haalt en als je in een team zit voel je de druk voor elkaar.

Bij wewerken voel ik die druk niet, en toch halen we deadlines en zetten we iets moois in elkaar. De ruimte om er te mogen zijn en soms ook even niet, als het niet lukt, dat maakt wewerken voor mij een bijzondere ervaring. Ik hoop dat er meer mensen dit kunnen mee gaan maken!

Kom, we gaan wat doen

Ik vind het fijn als iemand me soms even op weg helpt, tegen me zegt: “kom, we gaan wat doen”. Dan voelt het soms ineens alsof de dam openbreekt, dan ben ik weer door mijn twijfel heen, dan kan ik ineens heel veel voor elkaar krijgen. Dan kan ik een bijdrage leveren op het gebied waar ik goed in ben, en dat is zo fijn!

Ik heb een diploma, en nu?

Na het afronden van mijn MBO opleiding lukte het me niet goed om mijn draai te vinden. Het werken aan de projecten bij wewerken heeft me geholpen met inzien dat ik vooral op zoek moet gaan naar wat ik leuk vind om te doen, niet wat iedereen me adviseert per se aan te nemen.

Wat wil je komen doen, vroeg ze?

In het kennismakingsgesprek vroeg Monique me ” wat wil je komen doen?”.
 Ik was een beetje verbaasd, zij biedt mij toch werk aan en nu draait ze de rollen om. Ik begreep al snel dat ik dus zelf mag aangeven en bepalen wat ik wil komen doen en leren. Dat is zo anders als wat ik gewend ben, dus ik heb deze kans met beide handen aangegrepen. Ik ben gestart met waar ik nieuwsgierig naar was, foto’s bewerken en mijn kennis op gebied van administratie verbreden. 

Mezelf uitdagen

Bij wewerken hebben ze verwachtingen van me, vooral dat ik mezelf zal uitdagen om verder te komen. Daar helpen ze me dan bij. Ik kan met wat ik goed kan een belangrijke bijdrage leveren. Daar voel ik me dan ook echt verantwoordelijk voor. En ik kan werken aan wat ik nog meer wil leren, daar is ruimte voor. 

Stage lopen en ervaring op doen 

de stage van Mike:
“Wewerken was voor mij een bijzondere ervaring, iedereen kan leren z’n eigen draai te vinden en de mensen zijn gepassioneerd. De afgelopen 6 weken heb ik veel geleerd over programma’s en ik had zelf al ervaring met canva om verschillende flyers en visitekaartjes te maken.”

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.